Helppo hyydytetty glögijuustokakku Pirkan ohjeella

Meillä jouluun kuuluu ehdottomasti glögitarjoilut rennon seurustelun ja maistuvan pikkutarjottavan kera.
Vuonna 2015 päätin tehdä vaihteeksi helpon Glögikakun Pirkan ohjeella. Tutkin paljon eri ohjeita ja osassa oli glögiä myös täytteessä. Tässä ohjeessa glögiä on vain päällä kiilteessä.

Kakku oli erittäin maukas ja helppo tehdä. Ja mikä parasta sen pystyi tekemään hyvissä ajoin.
Tein pohjan ja täytteen tiistaina, kiilteen päälle keskiviikkona ja koristelin torstaina juuri ennen kuin vieraat saapuivat.
Koristeluksi valmiita lumihiutaleita, muutama kanelin tanko ja tähtianista.





Tässä ohje:
Glögikakku
n. 16 viipaletta

Pohja:
150 g Pirkka piparkakkuja
75 g voita

Täyte:
4 liivatelehteä => 2016, 4 kpl
2 dl vispikermaa =>  2016, en lisännyt määrää
1 rs (180 g) Pirkka maustamatonta tuorejuustoa HUOM! 2016 käytin 2 rs
1 dl tomusokeria => 2016 pidin sokerin määrän samana
1/2 tl kanelia => 2016 1 tl kaneli
1/2 tl kardemummaa => 2016 1/2 - 1 tl kaneli
1 appelsiin raastettu kuori => 2016 1 pss valmis raaste
3 rkl appelsiinimehua => 2016 3 rkl

Kiille
4 kpl liivatelehtiä
1 dl vettä
3 dl Marli perinteistä glögitiivistettä. HUOM! Tiivisteenä ei laimennettuna.

Koristeeksi päälle
Valmiita "lumihiutaleita"
Kanelitankoja + tähtianista


Valmistus:
1. Murskaa piparkakut. Sulata rasva ja sekoita piparimurujen kanssa.
Laita leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjan ja reunojen väliin.
Painele keksiseos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta jääkaappiin.


2. Täytteen valmistus:
Upota liivatteen kylmään veteen, niin että ne peittyvät kokonaan ja liota ainakin 10 min.
Liivatteiden liotusaika on paljon kiinni siitä kenen valmistajan liivatteista on kyse. Toiset lähes hajoavat liottaessa, toiset vaativat pitemmän ajan.

Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri, mausteet ja appelsiinin raastettu kuori.
Nostele kermavaahto juustoseoksen joukkoon.
Kuumenna appelsiinimehu ja liuota hyvin puristetut liivatteet mehuun. Kaada liivateseos hieman jäähtyneenä täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Levitä täyte piparipohjan päälle.
Tärkeää on, että täyte tulee kunnolla reunoihin saakka, jotta myöhemmin päälle tuleva juokseva kiille ei valu täytteen ja reunojen väliin.

Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai vaikka kaksi päivää.
Minulla on käytössä ns. reunanauhaa so. muovista reunan korkuista nauhaa, jolloin kakku irtoaa helposti reunoista ja reunasta tulee kauniin tasainen.


3. Kiilteen valmistus:
Liota liivatteita taas noin 10 minuuttia. Kiehauta vesi kattilassa ja liuota hyvin puristetut liivatteen veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana glögiTIIVISTEEN joukkoon samalla sekoittaen.

Laita seos hetkeksi jääkaappiin jäähtymään, sekoita välillä. Seos kaadetaan mahdollisimman kylmänä täytteen päälle, mutta kiille ei saa olla kuitenkaan hyytynyt vielä tässä vaiheessa.
Jos se ehtii hyytyä, niin voit kuumentaa sitä hieman, jolloin se muuttuu uudelleen juoksevaksi.
Lusikoi kiillettä varovasti täytteen päälle. Jos olet antanut täytteen hyvin hyytyä, tämä onnistuu helposti. Älä kaada kiillettä vauhdilla ja pikkuhiljaa. Muuten kiille valuu kakun reunoja pitkin kuten minulla kävi yhdellä kertaa.
Ja sitten kakku taas jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.


4. Koristelu:
Kun kiille on täysin hyytynyt koristele kanelitangoilla ja muilla koristeilla   
                                                                                                                             
Ravintosisältö per 100g
Energiaa
253,44 kcal / 1060,39 kJ
Proteiinia
3,10 g
Hiilihydraatteja
18,96 g
Rasvaa
18,43 g

Kommentit

Suositut tekstit