Crock-Pot - haudutuspata lihakeitto


Seuraava kokeilu Crock-Pot - haudutuspadassa oli lihakeitto.
Tarkoitus oli koittaa lähinnä sitä miten hyvin juurekset, ja etenkin perunalohkot, säilyttävät muotonsa pitkän haudutuksen aikana.

Tällä ohjeella tein:
n. 1 kg naudan lihaa paloiteltuna
400 g pakastejuureksia
noin 5 perunaa
5- 10 kokonaisia maustepippureita
suolaa
silputtua persiljaa
n. 1,2 l vettä

Laita Crock-Pot - haudutuspadan pohjalle pakastejuurekset.
Sen jälkeen naudan liha paloiteltuna. Jätin palat melko suureksi. Liha oli naudan paistia.
Päälle perunat lohkottuina isoiksi lohkoiksi.
Mausteet pataan ja vettä niin paljon, että kaikki ainekset juuri ja juuri peittyvät.
High asetus noin 4 tuntia




Neljän tunnin päästä keitto näytti melko valmiilta, mutta olin pettynyt makuun. Maku ei ollut niin täyteläinen kuin olisin kuvitellut ja liha oli varsin kovaa, vaikkakin kypsää.
Pilkoin pinnalle reilusti persiljaa. Ja hätäpäissäni lisäsin yhden lihaliemikuution.
Koska kello oli niin paljon, sammutin Crock-Potin ja siirsin keiton meidän kylmäkellariin yöksi.

  
Seuraavana päivänä aviomies nosti keiton hautumaan low asennolle.
                           Keitto hautui noin 6 tuntia.
                           Maku parani huomattavasti ja oli täyteläinen.
 
Lopputulema:
Perunat olivat 4 tunnin High haudutuksen ja 6 tunnin Low haudutuksen jälkeen edelleen täysin koossa, jopa siinä ja siinä olivatko kypsiä.
Lihat kannattaa pilkkoa pienemmäksi jo valmiiksi, tulee vamasti mureampaa. Samoin perunat uskaltaa huoletta pilkkoa hyvinkin pieneksi, ne säilyttävät koostumuksensa pitkälläkin haudutuksella.

Sitä jäin pohtimaan, että yleensä kun lihaa keitetään, muodostunut vaahto poistetaan reikäkauhalla. Nytkin sitä tein jossain vaiheessa, mutta koska padassa on mukana juurekset, sitä ei saa kunnolla tehtyä ja keitto jää hiukan sameaksi.
Jos lihat ensin kiehauttaisi erikseen ja sitten lisäisi pataan, saattaisi auttaa.
 
Lisää kokeiluja luvassa jatkossa!
 

Kommentit

  1. Kannattaa haudutella vaan kunnolla ja padan voikin jättää hautumaan yön yli aivan huoletta.

    VastaaPoista
  2. Itse teen lihakeiton aina niin, että keitän ensin raavaan (siis naudan / hirven) lihan ja kuorin verivaahdon pois. Sitten vasta laitan hautumaan pataan, esim. pataruoaksi tai keitoksi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit