Crock-Pot haudutuspata - ensimmäisiä kokeiluja
Syksyn Halloween juhlissamme eräs ystävämme kehui haudutuspataa, jota hän oli käyttänyt siskonsa luona englannissa. Ko. ruuanvalmistustapa on siellä hyvin yleistä ja vaikutti erittäin helpolta.
Olin jo joulupuuroa keittäessäni kironnut moneen kertaan vanhan Hackmannin Jackpotin, josta joko vesi roiskui ympäriinsä liian täytön vuoksi tai loppui kokonaan liian pienen täytön vuoksi. Puurokattilaa sai vahtia koko ajan.
Pukki oli kuullut toiveeni ja sain joululahjaksi alkuperäisen Crock Pot haudutuspadan. Siinä ideana on, että kattilan ulkokuori lämmittää sisäpuolella olevaa keraamista keitinastiaa.
Näppärä laite, mutta ohjeita niukasti valmistajan suomenkielisellä sivustolla haudutuspata.fi sekä muualla netissä.
Valmistajan englannin kielisillä sivuilla on 1004 kpl ohjeita, mutta ainekset ovat hyvin brittimäisiä :)
Täytyy alkaa niitä kuitenkin tutkimaan jatkossa.
Useampikin bloggaaja on alkanut keräämään ohjeita, mutta matkan varrella näyttää into laantuvan.
Ohjeita löytyy ainakin "Sauvajyvänen" - blogista sauvajyvanen.blogspot.com että tavoite79.blogspot.com blogista.
Antaa-hautua.vuodatus.net - sivustolla on ohjeita vuodelta 2011.
Minä testasin ensimmäisenä ohrapuuron.
Ohje oli Sauvajyväsen blogista. Hän kehotti käyttämään hiukan vähemmän vettä kun ohjeessa ja niin tein, vähensin muistaakseni 2 dl eli käytin 1,3 l. Puuro oli ihan ok, ainut, että suurimot olivat menneet vanhaksi ja se kyllä vaikutti makuun. Lisäksi ohjeesta ei olisi kannattanut vähentää vettä.
Tässä ohje, jonka meinaan toteuttaa tänään uudestaan alkuperäisellä vesimäärällä:
Ohrapuuro haudutuspadassa.
3 dl ohrasuurimoita (minulla on kokonaisia)
Olin jo joulupuuroa keittäessäni kironnut moneen kertaan vanhan Hackmannin Jackpotin, josta joko vesi roiskui ympäriinsä liian täytön vuoksi tai loppui kokonaan liian pienen täytön vuoksi. Puurokattilaa sai vahtia koko ajan.
Pukki oli kuullut toiveeni ja sain joululahjaksi alkuperäisen Crock Pot haudutuspadan. Siinä ideana on, että kattilan ulkokuori lämmittää sisäpuolella olevaa keraamista keitinastiaa.
Näppärä laite, mutta ohjeita niukasti valmistajan suomenkielisellä sivustolla haudutuspata.fi sekä muualla netissä.
Valmistajan englannin kielisillä sivuilla on 1004 kpl ohjeita, mutta ainekset ovat hyvin brittimäisiä :)
Täytyy alkaa niitä kuitenkin tutkimaan jatkossa.
Useampikin bloggaaja on alkanut keräämään ohjeita, mutta matkan varrella näyttää into laantuvan.
Ohjeita löytyy ainakin "Sauvajyvänen" - blogista sauvajyvanen.blogspot.com että tavoite79.blogspot.com blogista.
Antaa-hautua.vuodatus.net - sivustolla on ohjeita vuodelta 2011.
Minä testasin ensimmäisenä ohrapuuron.
Ohje oli Sauvajyväsen blogista. Hän kehotti käyttämään hiukan vähemmän vettä kun ohjeessa ja niin tein, vähensin muistaakseni 2 dl eli käytin 1,3 l. Puuro oli ihan ok, ainut, että suurimot olivat menneet vanhaksi ja se kyllä vaikutti makuun. Lisäksi ohjeesta ei olisi kannattanut vähentää vettä.
Tässä ohje, jonka meinaan toteuttaa tänään uudestaan alkuperäisellä vesimäärällä:
Ohrapuuro haudutuspadassa.
3 dl ohrasuurimoita (minulla on kokonaisia)
1.5 l vettä
Ohra ja vesi laitetaan haudutuspataan.
Aseta haudutuspata low-asennolle. Voi olla yön yli esim. 9 tuntia. Jos ei halua hauduttaa noin kauan toinen vaihtoehto on laittaa 6 tunniksi hautumaan low-asennolle, tämän jälkeen pata menee automaattisesti "lämpimänä pito"-asetukseen. Ko. asetus on voimassa ainakin 4 tuntia. Voit sitten herätessä jatkaa puuron käsittelyä.
Kun heräät sekoita puuron joukkoon 2 dl kermaa.
Maitotuotteita ei suositella laitettavan hautumisvaiheessa, koska ne juoksettuu.
2 tl suolaa tai maun mukaan (suolaa saa olla reilusti, mutta sitä voi lisätä kun maistelet)
Ohra ja vesi laitetaan haudutuspataan.
Aseta haudutuspata low-asennolle. Voi olla yön yli esim. 9 tuntia. Jos ei halua hauduttaa noin kauan toinen vaihtoehto on laittaa 6 tunniksi hautumaan low-asennolle, tämän jälkeen pata menee automaattisesti "lämpimänä pito"-asetukseen. Ko. asetus on voimassa ainakin 4 tuntia. Voit sitten herätessä jatkaa puuron käsittelyä.
Kun heräät sekoita puuron joukkoon 2 dl kermaa.
Maitotuotteita ei suositella laitettavan hautumisvaiheessa, koska ne juoksettuu.
2 tl suolaa tai maun mukaan (suolaa saa olla reilusti, mutta sitä voi lisätä kun maistelet)
Tein myöskin riisipuuron haudutuspadassa.
Sama ohje kuin ohrapuurossa.
Riisipuurossa haudutusajaksi olisi hyvin riittänyt 3 tuntia. Silloin riisin rakenne vielä pysyy jonkinlaisena.
Haudutin low-asennolla 6 tuntia ja sitten annoin laitteen pitää itsensä lämpimänä. Herätessä sekoitin kerman ja suolan. Hyvää oli, mutta tosiaan rakenne enemmänkin "samettinen" kuin riisimäinen.
Haudutin low-asennolla 6 tuntia ja sitten annoin laitteen pitää itsensä lämpimänä. Herätessä sekoitin kerman ja suolan. Hyvää oli, mutta tosiaan rakenne enemmänkin "samettinen" kuin riisimäinen.
Kolmas kokeilumme oli hernekeitto.
Sen teki mieheni, joten minä en tarkasti seurannut miten asia eteni.
Luultavasti suurinpiirtein näin:
Hernekeitto haudutuspadassa:
Sen teki mieheni, joten minä en tarkasti seurannut miten asia eteni.
Luultavasti suurinpiirtein näin:
Hernekeitto haudutuspadassa:
500 g kuivattuja herneitä annetaan liota yön yli.
Aamulla herneet pataan.
Lisäksi joulukinkun jämät (vaikea arvioida määrää).
Vettä vajaa 2 litraa.
Aamulla herneet pataan.
Lisäksi joulukinkun jämät (vaikea arvioida määrää).
Vettä vajaa 2 litraa.
1 tl suolaa
Haudutuspata low-asennolle. Ajatus oli, että noin 5 tuntia riittää.
Jossain vaiheessa iltapäivällä kävin ostamassa lähikaupasta meiramia ja sitä keiton sekaan.
Minä pidän täysin "mössöstä" hernekeitosta, joten kun ruuan piti olla valmis noin klo 15 iltapäivällä käänsin haudutuspadan high-asennolle. Herneet olivat nimittäin vielä melko kiinteitä.
Mieheni, joka pitää kiinteämmästä keitosta, söi noin 15.30. Tässä vaiheessa olimme jo lisänneet suolaa.
Noin klo 17 hernekeitto oli soseutunut tarpeeksi ja muutkin pääsivät syömää.
Jossain vaiheessa iltapäivällä kävin ostamassa lähikaupasta meiramia ja sitä keiton sekaan.
Minä pidän täysin "mössöstä" hernekeitosta, joten kun ruuan piti olla valmis noin klo 15 iltapäivällä käänsin haudutuspadan high-asennolle. Herneet olivat nimittäin vielä melko kiinteitä.
Mieheni, joka pitää kiinteämmästä keitosta, söi noin 15.30. Tässä vaiheessa olimme jo lisänneet suolaa.
Noin klo 17 hernekeitto oli soseutunut tarpeeksi ja muutkin pääsivät syömää.
Oli erittäin hyvää ja maukasta.
Seuraavaksi haluaisin tehdä jauheliha-/lihakeittoa haudutuspadassa, mutta en ole vielä löytänyt sopivaa ohjetta. Toiveena on, että kun tulemme töistä, meitä odottaa valmis ihana keitto.
Tyypillinen haudutuspataohje on lihapata.
Joulun jälkeen ei vain tuo lihan syönti oikein innosta, joten hetken ehdin vielä kehittämään reseptejä.
Sitä ennen testailen erilaisia puuroja. Haudutettu ruispuuro on ohrapuuron jälkeen listalla.
Tyypillinen haudutuspataohje on lihapata.
Joulun jälkeen ei vain tuo lihan syönti oikein innosta, joten hetken ehdin vielä kehittämään reseptejä.
Sitä ennen testailen erilaisia puuroja. Haudutettu ruispuuro on ohrapuuron jälkeen listalla.
Kommentit
Lähetä kommentti