Blinit - tammikuun himoruoka

Kun joulusta ja jouluruuista on päästy, niin iskee Blinihimo.

Blinejä voi tehdä pitkällä kaavalla, vähän lyhyemmällä tai jos Blinitarjoamiset on työpäivän jälkeen, ostamalla ne valmiina. Täytteet ehtii hyvin tehdä edellisenä iltana valmiiksi, jolloin ne maustuvat hyvin.

Tammikuun blini-illan alkuruuaksi sopii hyvin etanapannu tai vaikkapa kevyt myskikurpitsakeitto.



Blinejä voi tarjota myös makeilla täytteillä. Testasimme muutamia.

Blinit: Vuosi 2023 Prisman palvelutiskiltä / Herkku Blini - tuotenimi

Täytteet (5 annosta):
Kylmäsavulohimousse (valmis) tai itse tehty
Mätitäyte
Porotäyte
Kasvistäyte
(Katkaraputäyte)

Lisäksi:
4 -6 kpl maustekurkut
120 g smetana
1  kpl punasipuli
35 g kapriksia
3 rkl tilliä
Hunajaa

Mätitäyte:
100 g kirjolohenmätiä (pakaste)´
1 kpl pieni sipuli`
120 g (1 prk) smetanaa
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Valuta mäti tarvittaessa. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita kaikki aineet keskenään. Siirrä jääkaappiin tekeytymään vähintään 30 minuutiksi. Sipulin lisäsin vasta ennen tarjoilua, jotta se ei muuta massaa kitkeräksi.

Porotäyte:
100 g (1 pkt) poron kylmäsavupaistia (leikkele) -> pororouhe
2 rkl persiljaa hienonnettuna
1/2 tl piparjuuritahnaa
200 g (1 prk) kermaviiliä
1/4 tl suolaa

Leikkaa poroleikkeleet pieniksi kuutioiksi. Hienonna persilja. Sekoita kaikki aineet keskenään. Siirrä jääkaappiin tekeytymään vähintään 30 minuutiksi

Kylmäsavulohimousse (ohje Kotiliesi-nettisivulta)
200 g kylmäsavulohta
½ punasipulia
½ dl hienonnettua tilliä
1 ½ dl kuohukermaa
150 g piparjuurituorejuustoa
1-2 rkl sitruunamehua
¼ tl rouhittua mustapippuria
(¼ tl suolaa)

Leikkaa 200 grammaa kylmäsavulohta pieniksi kuutioiksi.
Hienonna puolikas punasipuli.
Vatkaa puolitoista desilitraa kuohukermaa pehmeäksi vaahdoksi, lisää 150 grammaa piparjuurituorejuustoa ja vatkaa tasaiseksi sähkövatkaimella.

Lisää lohi, sipuli ja puoli desilitraa hienonnettua tilliä.
Mausta kylmäsavulohimousse kahdella ruokalusikallisella sitruunamehua, 1/4 teelusikallisella mustapippuria ja tarvittaessa suolalla.

Kasvistäyte (4 annosta)
1/2 dl aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita
1/2 punasipuli
1/2 dl basilikaa
ripaus mustapippuria
1 tlk (150 g) ranskankerma - kasvisvaihtoehto jos on

Pilko ainekset ja sekoita ranskankerman kanssa.

Katkaraputäyte:
180 g (1 ps) pakaste katkarapuja
1 rkl tilliä hienonnettuna
1 rkl basilikaa hienonnettuna
200 g raejuustoa
1/2 tl suolaa
75 g (1/2 prk) ranskankermaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria

Valuta sulaneita katkarapuja noin 15 minuuttia. Hienonna yrtit. Mittaa kaikki aineet kulhoon ja sekoita. Siirrä jääkaappiin tekeytymään vähintään 30 minuutiksi.
Katkaraputäyte ei ollut kovinkaan hyvä. Ei jatkoon.


Makea blinitäyte (4 annosta)

Marjoja (karpalo, herukka, puolukka, vadelma)
Huijarin kinuskikastike
1 prk smetana
1,5 dl fariinisokeria

Sekoita smetana ja fariinisokeri keskenään.
Nosta kastike tekeytymään jääkappiin noin tunniksi. Sekoittele muutaman kerran tekeytymisen aikana.

Kommentit

Suositut tekstit