Joulu 2016: Glögijuhlat nro 1, 5.12.2016
Joulun aika ja glögeily. Mikä onkaan ihanampaa aikaa tavata ystäviä kuin joulukuun pimeys!
Ensimmäistä glögitarjoilua vietettiin meillä itsenäisyyspäivän aattona. Oli arkipäivä ja siksi vieraat tulivat töiden jälkeen. Itse vietin vapaapäivää, mutta periaatteessa tarjoilut oli ajateltu niin, että ne olisi onnistunut myös työpäivän jälkeen.
Ohjelmanumerona meillä oli Laura Ashleyn myymälästä ostamani Cracketit eli paukkukaramellit.
Ideahan on, että kaksi henkilöä tarttuu napakasti Crackettiin kiinni ja vetää. Kuuluu paukahdus kun Cracket katkeaa. Hän, joka saa isomman puolen, saa myös sen sisällä olevat asiat. Kunnollisessa paukkukaramellissa on aina paperinen kuninkaan hattu, jokin esine ja paperilappu.
Paperilapussa on vitsikäs kysymys, triviaali-kysymys ja pantomiiniesitystä varten jokin otsikko.
Suosittelen ehdottomasti tutustumaan tähän englantilaiseen jouluperinteeseen!
Muutama huomio tarjottavasta:
Porokakku on takuuvarma ja helppo tarjottava ja silti näyttävä. Tänä vuonna tein kakun täytteet niin, että hienosin kaiken tehosekoittimen läpi. Viime vuonna pilkoin itse veitsellä ja ne jäi mielestäni hiukan liian isoksi.
Hiukan jännäsin maun kehittymistä, koska pienensin myös sipulin tehosekoittimessa ja joskus sipuli kitkeröityy. Lopputulos oli kuitenkin ok.
Seuraavalla kerralla en ehkä kuitenkaan pilko sipulia ko. tavalla. Ihan vain varmuuden vuoksi.
Kinkkuhyrrät tein Myllyn Parhaan ohjeen mukaan valmiista taikinasta.
Ne eivät täysin onnistuneet niin kuin ajattelin. Ohjeen mukaan tehtynä niistä tuli pieniä ja pitkulaisia. Käsitin ohjeen varmaan jotenkin väärin. Maku oli kuitenkin se pääasia ja toimiva :)
Saaristolaisleivät lohitäytteellä on helppo ja maistuva ohje. Käytin aika pientä Tupperwaren piparkakkumuottia, jonka avulla painoin kuviollisia pohjia valmiista Maalahden limpusta.
Voit toki tehdä myös neliön mallisia, nopeuttaa tekemistä. Alkuperäisessä ohjeessa olen käyttänyt hiukan isompaa sydänmuottia.
Glögikakun kanssa kävi huonosti; jouduin tekemään toisen version.
Nyt osaan jatkossa olla varovainen ja tätä ei enää uudestaan pääse tapahtumaan: Kun tein täytteen, niin jostain kohdasta täyte ei ollutkaan irtopohjavuuan reunaan asti kiinni.
Ja siinä vaiheessa kun kaadoin päälle glögihyydykkeen, päälle tulevaa glögihyydykettä pääsi valumaan keskitäytteen ja reunan välistä. Ja sitä valui paljon!
Tein uuden glögihyydykkeen kun ajattelin, että vika on nimenomaan tässä hyydykkeessä. Yritin saada kiilteen heti enemmän hyytymään. Ei onnistunut.
Ole siis varovainen, kun teet hyydykekakkuja, joissa päällimmäiseksi tulee kiille. Täytteen tulee olla reunoihin saakka huolellisesti kiinnitetty. Näin estät juoksevan kiilteen valumisen pohjalle.
No, näin sitä oppii. Kakku on muuten todella helppo valmistaa ja aivan ihanan makuinen. Täytteen appelsiinin maku tuo kivan raikkauden. Käytin kaksinkertaisen annoksen tuorejuustoa, koska edellisenä vuonna kakusta tuli aika matala, mutta en lisännyt sokerin määrää. Olen merkinnyt korjaukset ohjeeseen.
Ensimmäistä glögitarjoilua vietettiin meillä itsenäisyyspäivän aattona. Oli arkipäivä ja siksi vieraat tulivat töiden jälkeen. Itse vietin vapaapäivää, mutta periaatteessa tarjoilut oli ajateltu niin, että ne olisi onnistunut myös työpäivän jälkeen.
Ohjelmanumerona meillä oli Laura Ashleyn myymälästä ostamani Cracketit eli paukkukaramellit.
Ideahan on, että kaksi henkilöä tarttuu napakasti Crackettiin kiinni ja vetää. Kuuluu paukahdus kun Cracket katkeaa. Hän, joka saa isomman puolen, saa myös sen sisällä olevat asiat. Kunnollisessa paukkukaramellissa on aina paperinen kuninkaan hattu, jokin esine ja paperilappu.
Paperilapussa on vitsikäs kysymys, triviaali-kysymys ja pantomiiniesitystä varten jokin otsikko.
Suosittelen ehdottomasti tutustumaan tähän englantilaiseen jouluperinteeseen!
Menu:
Suolaiset:
Kinkkuhyrrät
Juustoja ja marmeladeja
Makeat:
Tiikerikakku
Erilaisia suklaita
Muutama huomio tarjottavasta:
Porokakku on takuuvarma ja helppo tarjottava ja silti näyttävä. Tänä vuonna tein kakun täytteet niin, että hienosin kaiken tehosekoittimen läpi. Viime vuonna pilkoin itse veitsellä ja ne jäi mielestäni hiukan liian isoksi.
Hiukan jännäsin maun kehittymistä, koska pienensin myös sipulin tehosekoittimessa ja joskus sipuli kitkeröityy. Lopputulos oli kuitenkin ok.
Seuraavalla kerralla en ehkä kuitenkaan pilko sipulia ko. tavalla. Ihan vain varmuuden vuoksi.
Kinkkuhyrrät tein Myllyn Parhaan ohjeen mukaan valmiista taikinasta.
Ne eivät täysin onnistuneet niin kuin ajattelin. Ohjeen mukaan tehtynä niistä tuli pieniä ja pitkulaisia. Käsitin ohjeen varmaan jotenkin väärin. Maku oli kuitenkin se pääasia ja toimiva :)
Saaristolaisleivät lohitäytteellä on helppo ja maistuva ohje. Käytin aika pientä Tupperwaren piparkakkumuottia, jonka avulla painoin kuviollisia pohjia valmiista Maalahden limpusta.
Voit toki tehdä myös neliön mallisia, nopeuttaa tekemistä. Alkuperäisessä ohjeessa olen käyttänyt hiukan isompaa sydänmuottia.
Glögikakun kanssa kävi huonosti; jouduin tekemään toisen version.
Nyt osaan jatkossa olla varovainen ja tätä ei enää uudestaan pääse tapahtumaan: Kun tein täytteen, niin jostain kohdasta täyte ei ollutkaan irtopohjavuuan reunaan asti kiinni.
Ja siinä vaiheessa kun kaadoin päälle glögihyydykkeen, päälle tulevaa glögihyydykettä pääsi valumaan keskitäytteen ja reunan välistä. Ja sitä valui paljon!
Tein uuden glögihyydykkeen kun ajattelin, että vika on nimenomaan tässä hyydykkeessä. Yritin saada kiilteen heti enemmän hyytymään. Ei onnistunut.
Ole siis varovainen, kun teet hyydykekakkuja, joissa päällimmäiseksi tulee kiille. Täytteen tulee olla reunoihin saakka huolellisesti kiinnitetty. Näin estät juoksevan kiilteen valumisen pohjalle.
No, näin sitä oppii. Kakku on muuten todella helppo valmistaa ja aivan ihanan makuinen. Täytteen appelsiinin maku tuo kivan raikkauden. Käytin kaksinkertaisen annoksen tuorejuustoa, koska edellisenä vuonna kakusta tuli aika matala, mutta en lisännyt sokerin määrää. Olen merkinnyt korjaukset ohjeeseen.
Kommentit
Lähetä kommentti