Jouluinen karjalanpaisti

Kun syksy saapuu, niin kummasti alkaa kaipaamaan joulun makuja.
Pientä esimakua joulusta tuo tietysti jo tehty riisipuuro ja puolukkapuuro vaniljalla ja kanelilla maustettuna.
Myös karjalanpaistin voi maustaa jouluisesti. Ohje on jo aiemminkin mainitsemastani ihanasta Teresa Välimäen Hyvää Joulu - kirjasta. Suosittelen kyseistä kirjaa. Ihania ohjeita ja ihania kuvia, myös askarteluun.

JOULUINEN KARJALANPAISTI
4-6 annosta

700 g possun, naudan ja lampaan patalihoja
2 keltasipulia
3 laakerinlehteä
10 maustepippuria
1 kanelitanko
10 kokonaista neilikkaa
1-2 tl suolaa
5 dl hyvää lihalientä
vettä
(kourallinen yrttejä, mitä kaapista sattuu löytymään)

Leikkaa lihapalat kuutioiksi ja laita ne uunipataan tai -vuokaan.
Kuori ja lohko sipulit ja lisää pataan. Lisää mausteet ja lihaliemi.
Vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät.
Lisää halutessasi yrttejä (esim. tinjami, rosmariin tai salviaa).
Paista 200 - asteisessa uunissa ensin ilman kantta 30 min
ja sitten laske uuni 150 asteeseen ja 2 tuntia.

Minulla oli lihaa valmiiksi kuutioituna 900 kg (HK.n valmis Karjalanpaisti-rasia).
Sen ohjeessa neuvottiin pitämään tunti 200 asteessa ja näin myös tein. Sen jälkeen alhaisemmassa lämpötilassa kahden tunnin haudutus.
Vettä pataan meni juuri tuon 5 dl:n verran, olisi voinut olla ehkä aavistus vähemmän.
Ihana jouluinen tuulahdus on padassa. Suosittelen kokeilemaan!

Kuva on otettu kirjasta - meillä ensimmäiset ehtivät jo syödä pataa ennen kuvausta :)



Kommentit

Suositut tekstit