Ison tomaattisadon hyödyntäminen
Olen aiempina vuosina hyödyntänyt ylimääräiset tomaatit kuivaamalla.
Itse kuivatut tomaatit maistuvat aivan ihanilta ja ovat helppokäyttöisiä ihan sellaisenaan salaatin sekaan. Tai sitten öljyssä pehmennettynä aurinkokuivattujen tomaattien tapaan.
Tomaatit vain viipaloidaan ja kuivataan kuivurilla. Kuivausaika on tosin melko pitkä, useita tunteja.
Kesken kuivauksen kannattaa siivut käännellä, niin tulee tasaisempi kuivaus.
Tänä vuonna alkoi kuivaaminen jo kyllästyttää ja etsin netistä uusia mahdollisuuksia säilöä tomaattisato.
Minulle oli yllätys, että tomaatit voisi jopa pakastaa kokonaisina. Ko. tomaatteja voi sitten käyttää m. keitoissa.
Toinen erittäin hyvä tapa on tehdä tomaattisosetta.
Ohjeesta on poistettu selleri, chilipaprika ja sokeri.
Idea perusohjeeseen sain kun katsoin Pirkan Ranskalaisen Tomaattikeiton ohjetta.
Siinä puhuttiin Pirkka paseeratuista tomaateista. Keiton pohjana oli siis "sitä itseään" eli puhdasta tomaattia ja sen lisäksi muita mausteita. Päätin kuitenkin yhdistää sipulit ja liemikuution jo valmiiksi, niin ei tarvitse niitä sitten erikseen lisäillä.
Paseerattu tomaatti = tomaatti on kaltattu (kastettu kiehuvaan veteen ja poistettu kuori) sen jälkeen se painettaan siivilän yms. läpi, jotta vain pehmeä aines menee läpi. Siemenet jäävät siivilään.
Paseeraus ei minulta onnistunut ensimmäisen keitoksen yhteydessä, koska pidin tomaatteja liian kaun kuumassa vedessä ja tomaateissa oli jotenkin tosi paljon nestettä joka vain valui siivilän läpi.
Itse kuivatut tomaatit maistuvat aivan ihanilta ja ovat helppokäyttöisiä ihan sellaisenaan salaatin sekaan. Tai sitten öljyssä pehmennettynä aurinkokuivattujen tomaattien tapaan.
Tomaatit vain viipaloidaan ja kuivataan kuivurilla. Kuivausaika on tosin melko pitkä, useita tunteja.
Kesken kuivauksen kannattaa siivut käännellä, niin tulee tasaisempi kuivaus.
Tänä vuonna alkoi kuivaaminen jo kyllästyttää ja etsin netistä uusia mahdollisuuksia säilöä tomaattisato.
Minulle oli yllätys, että tomaatit voisi jopa pakastaa kokonaisina. Ko. tomaatteja voi sitten käyttää m. keitoissa.
Toinen erittäin hyvä tapa on tehdä tomaattisosetta.
Tein tomaattisoseen mukaillen hiukan Kotikokki.netin ohjetta:
n. 2 kg tomaatteja
0,5 kg sipulia (vähän sinne päin, ei niin tarkkaa määrää)
3 valkosipulin kynttä
1 liemikuutio
Ohjeesta on poistettu selleri, chilipaprika ja sokeri.
Idea perusohjeeseen sain kun katsoin Pirkan Ranskalaisen Tomaattikeiton ohjetta.
Siinä puhuttiin Pirkka paseeratuista tomaateista. Keiton pohjana oli siis "sitä itseään" eli puhdasta tomaattia ja sen lisäksi muita mausteita. Päätin kuitenkin yhdistää sipulit ja liemikuution jo valmiiksi, niin ei tarvitse niitä sitten erikseen lisäillä.
Paseerattu tomaatti = tomaatti on kaltattu (kastettu kiehuvaan veteen ja poistettu kuori) sen jälkeen se painettaan siivilän yms. läpi, jotta vain pehmeä aines menee läpi. Siemenet jäävät siivilään.
Paseeraus ei minulta onnistunut ensimmäisen keitoksen yhteydessä, koska pidin tomaatteja liian kaun kuumassa vedessä ja tomaateissa oli jotenkin tosi paljon nestettä joka vain valui siivilän läpi.
Ja sitten se tomaattisoseen teko:
Kalttaa tomaatit: kasta kuumaan veteen.
Nosta vedestä ja saa näin helposti kuoret irtoamaan.
Älä pidä vedessä liian kauan, vain hetken jotta saat kuoren helposti irti.
Älä pidä vedessä liian kauan, vain hetken jotta saat kuoren helposti irti.
Leikkaa tomaatista halutessasi kovat kannat pois ja
samoin tässä vaiheessa voi irrottaa siemenet jos haluaa.
Edellyttäen siis, että olet nopea kalttauksessa :)
samoin tässä vaiheessa voi irrottaa siemenet jos haluaa.
Edellyttäen siis, että olet nopea kalttauksessa :)
Lohko tomaati kattilaan.
Kuori sipulit ja siivuta (otan niistäkin kovat kantapalat pois) kattilaan.
Anna keitoksen muhia hiljaisella lämmöllä aikakin tunti.
Kun sipulit on pehmeitä, soseuta keitto.
Kaada seos pakastusrasioihin ja pakasta.
Tässä vielä ihana Tomaatti-vuohenjuustososekeitto ohje:
Itse tehtyä tomaattisosetta
Vuohenjuustoa
Kermaa
mustapippuria
Suolaa
Ripaus sokeria
Kiehauta tomaattisose ja lisää joukkoon vuohenjuusto.
Sekoita välillä, jotta vuohenjuusto sulaa keiton sekaan.
Lisää kermaa maun mukaan + muut mausteet.
Pinnalle runsaasti basilikaa
Ja sitten nauttimaan itsetehdystä, taatusti lisäaineettomasta, tomaattisoseesta!
Ihanaa loppukesää kaikille!
Kommentit
Lähetä kommentti